DÜNYA ENGELLİLER BİRLİĞİ ORGANİZASYONU: YARDIMCI TEKNOLOJİLER VE ÖRNEKLERLE BİLİŞİMDE ERİŞİLEBİLİRLİK ÇALIŞMALARI

YARDIMCI TEKNOLOJİLER VE ÖRNEKLERLE BİLİŞİMDE ERİŞİLEBİLİRLİK ÇALIŞMALARI

Ali Osman Altınay(Dumlupınar Üniversitesi Engelsiz Öğrenci Birimi Koordinatörü

Sarper Arıkan Engelli Öğrenci Birimi Yardımcı Teknolojiler Ofisi Koordinatörü/Bilgisayar Eğitmeni

Nilay Kayhan

Yardımcı teknolojiler, engelli bireylerin sosyo-kültürel alanda fonksiyonelliklerini artırıcı her türlü yazılım ve donanım bütününü ifade etmektedir. Dünya’da üç temel grupta incelenen yardımcı teknolojiler;

  • Görme engelliler için teknolojiler.
  • Yetenek engelliler için teknolojiler.
  • İşitme engelliler için teknolojiler.

Şeklinde gruplandırılmıştır. Bu sebeple doğru yardımcı aracın, doğru şekilde uygun engel grubuna yönelik çözüm oluşturabilmesi ve uygulanabilirliğinin sağlanması önem kazanmaktadır.

Tüm bu tespitlerin ve analizlerin neticesinde elde edilen bulgularla, engelli bireyin yaşamını şekillendirecek ve destekleyecek her türlü donanım ve yazılım çözümünün hayata geçirilmesi ve engelli bireylerin destekleyici teknolojilerle buluşabilmesi sağlanmalı ve 1998 yılında Amerika Birleşik Devletlerin’de çıkarılan Yardımcı Teknolojiler yasasına benzer bir çalışma ülkemizde de hayata geçirilmelidir.

Yardımcı Teknolojilerle Geliştirilen Erişilebilir Bilgilendirme Asistanı Projesi

Akdeniz Üniversitesin’de geliştirilen ve Dumlupınar Üniversitesi başta olmak üzere, birçok üniversitede bilgiye erişimi ses tanıma teknoloji altyapısında sunan “Engelsiz Bilgilendirme Asistanı” projesi ile bilgiye erişimin kolaylaştırılması hedeflenmiştir.

Örnek olarak yazılımın uygulandığı Akdeniz Üniversitesi, Dumlupınar Üniversitesin den hareketle projenin tüm kurumlarda çeşitli fonlamalarla geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması hedeflenmektedir.

Bilgilendirme asistanı projesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir